Jak uchovávat med?
JAK UCHOVÁVAT MED ?
Med je vyjímečný přírodní produkt, který si jistě zaslouží vhodné skladování. Správným skladováním zajistíte, že nedojde k jeho znehodnocení v pozdější době, a tak si budete moci užívat jeho chuť, jako by byl čerstvě vytažený ze včelího úlu.
V čem uchovat med ?
Pro uchování medu jsou nejvhodnější keramické nádoby, které zajišťují ochranu před světlem. V současné době jsou upřednostňovány sklenice, jejichž hlavní výhodou je, že med můžeme vizuálně kontrolovat v průběhu celé doby uskladnění. Dále se může med uchovávat v nerezových a plastových obalech, ty však musí být určené ke kontaktu s potravinou.
Na co si dát pozor u nádob na med ?
Je důležité si uvědomit, že med je potravina a přichází k přímému kontaktu s nádobou. Jako první bychom měli dbát na čistotu nádoby. Je to hlavně proto, abychom zamezili kontaminaci medu nečistotami nebo cizím aromatem, které do medu nepatří. Samozřejmostí je především pečlivé vymytí použitých nádob.
Jakou roli hraje uzávěr sklenice ?
Hlavní pozornost věnujte těsnosti víčka. Při skladování medu je důležité zamezit přístupu vlhkosti z okolí nebo nečistot do sklenice.
Jaká je vhodná teplota pro skladování medu ?
Na základě historických zkušeností a jistě mnoha pokusů bylo zjištěno, že ideální teplota pro uchování medu je do max. 18°C. Při dodržení nižších teplot je zajištěna kvalitu medu na několik let. Med se dá uchovávat i v mrazáku. O jeho kvalitu se v tomto případě nemusíte obávat, pokud nádoby budou řádně utěsněny.
Jaké jsou další podmínky pro skladování medu ?
Med by se měl skladovat v suchém a tmavém prostředí. Při dlouhodobém uložení sklenic se vyhněte prostorům se zvýšenou vlhkostí.
Jaká je vhodná velikost sklenic?
Ačkoliv včelaři většinou prodávají med ve sklenici kde je 1 kg medu, není to příliš vhodné k dlouhodobému skladování. Je to zejména z toho důvodu, že ne všichni jsou schopni zkonzumovat kg balení medu v krátké době po otevření a kvalita medu tím samozřejmě ztrácí. Doporučujeme využívat balení menší velikosti např. 200 g až 500 g. Záleží však na spotřebě každé domácnosti. Výhoda menších balení je v tom, že si med můžeme rozpustit v menším množství, které je ve sklenici, kvůli jeho cukernatění. Menší množství samozřejmě rozpustíme rychleji a nedochází tak k degradaci medu jako suroviny opětovným zahříváním většího balení, kterému se nevyhneme. Poslední výhoda menších balení medu je, že v případě kontaminace dojde k znehodnocení jen tohoto menšího množství.
Proč evidovat datum stáčení medu do sklenic ?
Značení na sklenicích by mělo být samozřejmostí. Pokud se k Vám však dostane neoznačená sklenice s medem, doporučuji si ji označit dnem pořízení. V pozdější době se Vám to jistě bude hodit. Nezapomeňte si sklenici označit informací, kde jste med koupili a jaký je to druh medu.
V případě, že výše míněné rady budete dodržovat, bude se z kvalitního medu radovat po dlouhou dobu.